2014. július 14., hétfő

Lapraktár szögvágó táblafelosztóval

A milánói Xylexpo faipari kiállításon működés közben mutatta be a Schelling osztrák gépgyártó cég s45 típusú táblafelosztó gép és lapraktár kombinációját, mint a mai rugalmas lapszabászat ideális berendezéseit.
A szabászgép és automata lapraktár kombináció előnyeit már többször számba vettük: a táblafelosztó közvetlenül az alapanyagraktár mellett helyezkedik el, ahol a termelési programnak megfelelően válogat a rakatok között a mennyezeten futó vákuumos lapemelő berendezés, és gyűjti a megmunkálandó lapokat a megfelelő adagolási sorrend szerint a táblafelosztó gép elé, majd a szükséges időpillanatban az adagolást is elvégzi. Ez a kombináció rendkívüli termelési rugalmasságot biztosít, különösen az egyedi, kisszériás megrendelések kiszolgálása esetén. Most ezt még azzal is megfejelte a Schelling, hogy közönséges lapszabászgép helyett az s45­ös típust ajánlja, mely nemcsak egyenes, hanem különféle szögvágásokra is alkalmas. A fűrészlap 0–46o­ig bármely állásban dönthető, az automata szögvágó egységgel gérvágás és más ferde vágások, sőt nútolás is elvégezhető. 
Ennek a plusz lehetőségnek nem is kell magyarázni számtalan előnyét, hiszen ha egy gépen, egy műveletben elvégezhető az, amit korábban többszöri megfogás, alkatrészszállítás, beállítás során lehetett megoldani, nyilvánvaló, hogy mennyi időt, fáradtságot, helyet és pénzt spórolhatunk, ha kettő helyett csupán egyetlen gépet kell beszereznünk és működtetnünk, és mennyivel szebb lesz a végeredmény a sérülési lehetősé- gek kiküszöbölésével. Végeredményben a folyóméterre vetített költségek akár egyharmadukra is csökkenthetők, a szabászgép alkalmazási területe, így a vállalkozás termékskálája pedig új termékekkel bővíthető. 
A berendezés minimális kezelői munkát igényel, a szabászgép és kiszolgálására a lapraktár is előre programozható, így választhatunk az automatikus, a félautomata és a kézi működtetési módok közül. A nagy teljesítményű „Power Plusz” verzió 18,5 kW­os motorral szerelt, a megmunkálási sebesség 120 m/perc is lehet.

Erőteljes és kompakt

Performance.CUT – az optimális szabászgép

A Performance.CUT, amely a BIMA szabászcentrumának kisebb verziója, meggyőzően szerepelt a REHAU szakmai napján részt vett 300 látogató előtt, akik nagyra értékelték a szabászgép ideális működésemellett a kis helyigényét is. A kompakt CNC-berendezés ugyanúgy használható nagy sorozatszámú és egyedi lapalkatrészek szabása céljára, minimális hulladék keletkezése mellett. Az eredmény pedig: a további megmunkálás céljára precízen előkészített munkadarabok. A Performance. CUT legjobb kihasználtsága mellett műszakonként kb. 800–1400 alkatrészt készít el. A vágófej (marófej) gyorsan és hatékonyan vágja ki a pontos méretű alkatrészeket a standard táblákból. Az automata szerszámtár gyors szerszámcserét biztosít a holtidők csökkentése érdekében.
A szokásos „nesting” technikától eltérően a Performance.CUT esetében a lap Y irányban halad át a gépen, miközben avágófej végzi az X és Z irányú mozgásokat. Ennél a berendezésnél a forgács­ és porelszívást is továbbfejlesztették, az igényeknek megfelelően. A zárt megmunkálási zónában egyszerre működik a felső és alsó elszívás, ami jelentősen lecsökkenti az energiafelhasználást.
A pontos munkavégzés érdekében a táblák pozicionálásáról és szilárd fogásáról karmok gondoskodnak. Az elkészült alkatrészek osztályozását, forgatását, rendezését egy karos kezelőegység végzi. A Performance.CUT nagyon pontosan a vevői igényekre szabható, automatizáltsági és tudásszintjét illetően egyaránt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.